Prezentăm mai jos articolul aşa cum apare acesta pe pagina electronică a ziarului:
Militarii pensionari din Muscel, în proces cu statul
În timp ce Ministerul Apărării susţine că militarii pensionari vor primi retroactiv sumele pierdute din cauza lipsei unor acte, rezerviştii sunt hotărâţi să se lupte cu guvernanţii în instanţă. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), în rezervă şi în retragere, va depune, la Parchetul General, o plângere penală împotriva reprezentanţilor Executivului, pe care îi acuză de reducerea pensiilor militare „în mod nejustificat”, în urma procesului de recalculare. Cei vizaţi de plângere sunt ministrul Apărării, cel al Internelor, şeful SRI şi premierul.
“Nu s-a ţinut cont de contribuţia fiecăruia!”
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) în rezervă şi în retragere din tot sistemul de apărare, din Câmpulung, are un număr de 67 de membri. 87% dintre aceştia sunt membri MApN, 10% MAI şi 3% din alte servicii, cum ar fi SRI. Prin decizia privind recalcularea pensiilor militare, în baza Legii 119/2010, li s-a adus la cunoştinţă recalcularea pensiei pe baza salariului mediu brut pe economie, luându-se în calcul următoarele date: vechimea în serviciu considerată ca stagiu de cotizare (vechime efectivă, spor de vechime corespunzător grupelor de muncă), stagiul potenţial, perioada de contribuţie la pensia suplimentară şi stagiul complet de cotizare. Pe baza acestor date a rezultat, în urma recalculării, punctajul necesar pentru acordarea pensiei. Decizia respectivă se poate contesta în termen de 30 de zile de la comunicare, ceea ce majoritatea pensionarilor au şi făcut între timp. Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Câmpulung, căpitan în rezervă, Mihail Zafiu, ne relata: „Am primit aceste decizii, dar nu se specifică nicăieri că ele ar fi provizorii. Nu s-a ţinut cont de contribuţia fiecăruia! Au luat în calcul salariu mediu pe economie, ceea ce nu este normal. Explicaţia lor a fost că nu au avut timp să recalculeze pensiile militarilor în funcţie de solda fiecăruia.” Astfel, majoritatea militarilor din structura MApN-ului s-au trezit cu pensiile reduse de la 80%, până la 30%. Şocul a fost, în primă fază, la bancomatele băncilor, atunci când rezerviştii au realizat că retribuţiile lor sunt diminuate considerabil. După ce le-au fost viraţi banii, la un interval de câteva zile, au primit şi deciziile de înştiinţare şi, după alte câteva zile, au primit şi cupoanele de pensii. S-au trezit în faţa faptului împlinit, cu o decizie, pe care militarii o cred irevocabilă şi definitivă.
Probleme, acolo unde nu există carieră completă
Rezerviştii care nu au întrunit un număr mai mare de 30 de ani de haină militară sunt cei mai grav afectaţi de aceste diminuări ale pensiilor. Cei care au ieşit la pensie înainte de anul 1999 sunt în câştig, fiind, de fapt, cei care şi-au acumulat anii de pensionare şi au un stagiu de cotizare complet. Situaţia este dificilă cu militarii care au fost disponibilizaţi după anul 1999, atunci când a început restructurarea armatei. Vicepreşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Câmpulung, maior în rezervă, Constantin Chiţulescu, ne relata: „Cei care suntem acum pensionari cu stagiu incomplet, suntem, de fapt, cei cu care s-a făcut restructurarea armatei şi intrarea României în NATO. Toţi avem studii avansate, chiar şi în străinătate. Avem o stagiune incompletă, dar nu e vina noastră că s-a făcut restructurarea armatei. Nu suntem pensionari la cerere. În momentul în care ne-au restructurat unităţile, ne-au dat posibilitatea să lucrăm în civil, dar, ulterior, Guvernul a schimbat aceste reguli ale jocului, chiar în timpul jocului. Suntem pregătiţi în armată de la vârsta de 14 ani, dar avem studii şi în economie, suntem specialişti în informatică, în limbi străine şi alte domenii. În armată, suntem oameni foarte bine pregătiţi, capabili să luăm decizii. Suntem oameni care am fost într-o pregătire continuă.” Din păcate, ţara, la acest moment, nu se mai mândreşte cu aceste trupe de elită. Pe aceşti oameni nu-i deranjează atât reducerea pensiilor, cât cel mai mult îi doare faptul că nu le este respectată onoarea de militar. O altă problemă a rezerviştilor este limitarea drepturilor la muncă. Oameni ultracalificaţi, cu tot felul de diplome, sunt obligaţi de statul român să stea acasă. Nimeni nu-i angajează, cu experienţa pe care o au, fiindcă nu pot fi plătiţi conform studiilor de înaltă pregătire.
Tribunalele, blocate de dosarele militarilor
Aproximativ 400 de pensionari militari din Muscel au introdus, la Curtea de Apel Piteşti, acţiuni privind recalcularea pensiilor. Alte sute de dosare urmează să fie înaintate instanţei din Bucureşti, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii instanţelor. Dacă se aplică legea actuală şi ordonanţele de până acum, Guvernul poate pierde procesele. Militarii sunt convinşi că vor câştiga toate acţiunile formulate în instanţă. Este doar o chestiune de timp. Dacă nu vor câştiga aici, vor câştiga la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care deja şi-a spus foarte clar punctul de vedere cu privire la capitolul pensii. Nemulţumirile rezerviştilor trebuie soluţionate. Chiar dacă deciziile au fost înaintate, acum, Guvernul a revenit cu o nouă reglementare, în care se specifică faptul că nu mai este nevoie ca oamenii să fie puşi pe drumuri cu documentele necesare pentru recalculare şi că statul va face acest lucru din oficiu. Însă, militarii sunt hotărâţi să câştige în instanţă drepturile pierdute pentru luna ianuarie şi rămâne de văzut ce se va întâmpla cu retribuţiile acestora pentru luna în curs.
Rezerviştii militari erau dispuşi să facă economie la buget, să renunţe la pensiile lor „nesimţite”, numai să ştie că măsurile vor scoate ţara din situaţia în care se află, dar acest lucru trebuia aplicat pentru toţi, inclusiv celor din justiţie şi din celelalte ramuri, unde retribuţiile sunt mult mai mari. Însă, cu măsurile dispuse abuziv, nu s-a făcut decât să se îngreuneze funcţionarea unor instituţii şi chiar să se înregistreze cheltuieli şi mai mari în instanţă, odată cu numărul foarte mare de dosare, care au fost înaintate pentru soluţionare.